Espiral:Guia de redacció

De Espiral
La revisió el 03:18, 23 oct 2016 per Icaria36 (discussió | contribucions) (Es crea la pàgina amb «{{inacabat}} Gràcies a la plataforma col·laborativa en línia que utilitzem i a la llicència lliure dels continguts (CC0 - domini públic), qualsevol persona pot c...».)
(dif) ← Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova → (dif)
Salta a la navegació Salta a la cerca
Redacció en marxa. Benvingudes les idees!

Gràcies a la plataforma col·laborativa en línia que utilitzem i a la llicència lliure dels continguts (CC0 - domini públic), qualsevol persona pot contribuir a la redacció del llibre.

Qui pot redactar

En data d'avui Icaria36 s'encarrega de la redacció del llibre.

Teòricament tothom pot redactar. Aquest és un wiki obert on qualsevol persona pot crear i editar pàgines, fins i tot sense crear un compte. En la pràctica, la redacció productiva en equip requereix molt bona cooperació. No és fàcil, però és possible.

Per a redactar eficientment és necessari haver llegit tot el que portem de llibre i tota la documentació sobre el projecte. Qui contribueixi regularment en redacció haurà de tenir la confiança i suport del grup de revisió.

Objectiu de la redacció

L'objectiu és escriure el llibre que volem escriure, tal i com ha estat plantejat.

On redactar

La redacció es concentra en els esborranys en curs. Les notes poden rebre noves ideas en forma d'annotacions de manera esporàdica.

Per a noves redactores la millor opció és començar un capítol nou després de proposar-lo a la pàgina de discussió de l'Índex.

Com redactar

Cal parar atenció al missatge i el llenguatge, permetent-nos un marge per a la rebel·lia.

Missatge

Aquest llibre està fonamentat en un principi espiral, uns eixos i un objectiu. El missatge contingut en qualsevol text ha de ser clar i consistent amb aquests elements fonamentals. Cada missatge també ha de ser consistent amb la resta de missatges del llibre. Idealment, totes les peces han d'encaixar. Si un missatge grinyola, cal detectar-lo i considerar què fer: polir-lo, treure'l, o ressaltar el problema en el propi missatge.

Volem crear una estratègia espiral atemporal i universal. Malgrat que tot llibre és fruit del seu origen i el seu temps, volem esmerçar-nos en escriure missatges en els quals s'hi puguin identificar moltes persones ara i demà, aquí i arreu. Per això en els capítols cal evitar referències concretes a fets d'actualitat, etiquetes i termes de moda, i noms propis en general.

Exemples:

  • Molts -ismes (socialisme, liberalisme...) son interpretats de forma dispar per diferents audiències en diferents llocs i moments. Per això els evitem allà on sigui possible.

Llenguatge

El registre ha de ser clar i entenedor per a la majoria de persones que llegirien un llibre o es connectarien a Internet. L'estil ha de ser casual, directe, proper, com el d'una conversa memorable entre persones ben avingudes que han coincidit per primer cop.

Un llenguatge ric, divers i precís contribueix a la riquesa, diversitat i precisió de les idees que vehicula. La simplicitat i la cooperació són eixos fonamentals en aquest projecte, i per tant hem d'evitar el llenguatge innecessàriament complex o arcaic. Tampoc no hem de promoure el contrari, col·loquialismes o desviacions de la normativa innecessàries.

Exemples:

  • Les persones utilizades són "tu", "nosaltres" i "elles".

Rebel·lia

La rebel·lia justificada és benvinguda. Algunes paraules han estat abusades, pervertides o buidades del seu significat original. Si reclamar-les amb el seu sentit etimològic contribueix a l'estratègia espiral, les reclamem. Algunes normes i convencions reflecteixen relacions de poder que volem deixar enrere. Si transgredir-les contribueix a l'estratègia espiral, les transgredim.

Per exemple:

  • Utilitzem el gènere femení per a referir-nos a subjectes indeterminats (exemple: "estem indignades"). Aquesta és una aproximació tan inexacta com utilitzar el gènere masculí per defecte com marca la normativa. No és una idea nostra ni nova, a la qual ens hi hem sumat.
  • Parlem de problemes radicals i solucions radicals perquè són d'arrel, i la idea de l'arrel descriu perfectament allò que volem descriure. Som conscients de la connotació pejorativa i criminal que se li ha volgut injectar al terme "radical", amb una motivació inicial propagandística i interessada.