Tothom

De Espiral
Salta a la navegació Salta a la cerca
 ← Felicitat L'estratègia espiral Menys ego, més natura → 

Tothom realment significa tothom. No només la humanitat: tota la natura. És impossible construir la felicitat humana dins d'una biosfera estressada. Des de les bactèries a les balenes blaves, tots els éssers estan connectats en el planeta Terra. Tots som al mateix vaixell.

Ara bé, hi ha sentiments arrelats que ens mouen en sentit contrari, a mirar per nosaltres mateixos a costa dels altres, o en contra dels altres. L'individualisme és comprensible quan hom pensa que la subsistència està en risc, però per què tantes persones amb la subsistència coberta no se'n lliuren d'ell? Per què fins i tot qui ho té gairebé tot segueix mogut pels seus interessos egoistes de manera insaciable? Què és el que falla? Observa aquestes causes sospitoses: domini, o la por a ser dominat. Considera les seves direccions oposades: emancipació i distribució del poder.

Diferents persones aspiren a actuar en diferent nivells socials. No hi ha una manera única d'associar-nos, però podem arribar a un acord bàsic que ens permeti avançar. Quan l'objectiu és la felicitat per a tothom, el que realment importa és ampliar la xarxa.

Si imaginem el camí cap a tothom com una escala, aquests serien els seus esglaons:

  1. Jo, és clar.
  2. Els meus grups propers de familiars i amistats.
  3. Les meves comunitats, locals o temàtiques.
  4. Les meves fonts, que produeixen allò que em cal.

Arribant a aquest nivell, tothom serà més a l'abast.

Teixir xarxes extenses requereix bona entesa i molt temps. En comparació, destruir xarxes és molt més senzill. Estructures socials desenvolupades al llarg de generacions estan essent desintegrades per la propaganda del consumisme individualista, apel·lant a un egoisme instintiu. L'estratègia espiral es concentra en maneres de preservar i estendre xarxes entre persones i amb la resta de la natura.

Per a això cal empatia en abundància. La felicitat per a tothom implica la felicitat per als nostres grups, les nostres comunitats i les nostres fonts. No només entre els nostres semblants, també i especialment amb persones i grups marginats socialment per la seva identitat, el seu gènere, el seu aspecte, possibles discapacitats, la seva procedència, les seves idees, la seva pobresa. A través de les nostres accions, hem de respectar la vida, la llibertat, la dignitat i l'expressió de tots ells.

 ← Felicitat L'estratègia espiral Menys ego, més natura → 4.00
(un vot)