Discussió:Felicitat per a tothom

Salta a la navegació Salta a la cerca

Sobre aquest tauler

No modificable

Preguntes, suggeriments i altres comentaris sobre Felicitat per a tothom. Benvinguda la participació en Català, Español, English, Deutsch, Français, Italiano...

Qüestions de llengua i gènere

2
Anna Matamala (discussiócontribucions)

Veig que fas servir volgudament el femení com a genèric. És una opció ideològica pensada, ja m'ho imagino, però trobo que lingüísticament no s'aguanta i que tard o d'hora t'obligarà a fer servir construccions forçades. Fixa't, per exemple, que els primers casos que es troben en aquests paràgrafs són: "Quan una egoista" al paràgraf dos i "Sovint aquestes opressores properes actuen..." al paràgraf quart. Quan ho he llegit, el primer que m'ha vingut al cap és: "Per què són les dones opressores? Només són egoistes les dones?" Perquè no tinc interioritzat el femení com a genèric (ni jo ni la gran majoria de gent). Al paràgraf quart, per exemple, he buscat si hi havia un "persones" d'antecedent (perquè aleshores sí que funciona), però quedava lluny. Jo m'ho repensaria. Llegeix la M. Carme Junyent, per exemple. Si portem això a l'extrem, et podria preguntar per què parles de "tothom", paraula que ve claríssimament de "tot-home".

Altres detallets, per si els vols canviar o hi vols pensar:

  1. Decideix si vols fer servir sempre "per" davant d'infinitiu o combinaràs "per" i "per a". Jo t'aconsello "per" davant d'infinitiu sempre i llavors "per" o "per a" (segons el cas) davant de substantiu, etc.
  2. No m'he llegit a fons la nova gramàtica i no sé si això ha canviat en algun punt, però jo no posaria "a" davant de complement directe: "ajudar persones" (no "a" persones).
  3. Problemes "complexos", no "complexes".
  4. Jo no abusaria dels punts suspensius. Si vols deixar alguna cosa "penjada", sí. Si simplement és una llista inacabada, jo hi posaria "etc. I no són una gran fan de les exclamacions (tots tenim manies). Mira't si realment les vols on les poses.
  5. "Hi pot haver" (no pas "pot haver").
  6. T'adreces al lector de "tu". A mi em sembla un ús proper i sobretot funciona quan dius "Qualsevol canvi comença amb tu". Sovint en català fem servir la segona persona del plural, però ho veig més contundent.

No ho he canviat al text perquè només són algunes observacions que m'han vingut al cap tot llegint-ho. Endavant.

Icaria36 (discussiócontribucions)

Anna, moltes gràcies per aquests comentaris, i moltes moltes disculpes per haver trigat tant a respondre. La feina, la vida...

Sobre l'ús del femení, m'ho pensaré. És clarament una opció ideològica, i n'hi ha d'altres que l'estan fent servir. Queden moltes pàgines per escriure abans que aquest treball tingui forma de llibre. Modificar gèneres serà una feinada si ho decidim més tard, però trobo que val la pena rumiar-ho bé.

Pel que fa a la resta, ho prendré com a llibre d'estil. Fa tants anys que no utilitzo el català regularment i, de fet, el que em sorprèn és que encara quedi tanta consistència.

Dubtes sobre el començament del llibre

7
Icaria36 (discussiócontribucions)

El primer paràgraf del primer capítol és certament important. Ara el llibre comença amb "L'estratègia espiral és..." Aquest és un principi correcte, gairebé enciclopèdicament correcte (començar amb una definició). Una alternativa que tinc al cap seria començar amb "Guerra, opressió, crisi, pobresa..." Aquest és un principi més dramàtic, però el motiu principal per a moure'l seria començar el llibre amb el plantejament del problema. Si aquest llibre és rellevant, si l'estratègia espiral és rellevant, és perquè hi ha aquest gran problema que hem d'intentar resoldre, i com.

De moment deixo l'ordre dels paràgrafs com està. Seguiré rumiant sobre la possibilitat de canviar l'ordre de paràgrafs a mesura que vagi repassant els que em manquen. Aviam cap a on evoluciona aquesta idea. Altres opinions són benvingudes.

Peppuig (discussiócontribucions)

Un començament "acadèmic" sense massa trempera. Potser només cal invertir la frase. "Felicitat per a tothom, l'estratègia...

Icaria36 (discussiócontribucions)

Prenc nota. De fet, ja la vaig prendre ahir i esperava tenir una millor resposta avui, però mira quina hora és i encara res.

Encara no he descartat l'opció de començar amb el que és l'actual tercer paràgraf, amb retocs (el de "Guerra, opressió, crisi, pobresa... Què fer?)

Doncs això, què fer?

Icaria36 (discussiócontribucions)

Una altra possibilitat:

"Felicitat per a tothom és la millor aspiració que ens podem plantejar com a civilització. La llibertat sense felicitat no és llibertat. El progrés sense felicitat no és progrés. La seguretat sense felicitat no és seguretat. Quina altra millor aspiració pot haver que la felicitat? L'estratègia espiral és una eina per a col·laborar en aquesta aspiració comuna. Felicitat per a tothom!"

Normalment no preguntaria tant i tiraria pel dret amb alguna de les opcions. Però essent el principi del llibre ja em fa gràcia rebre més opinions. De tota manera, mencionaré aquest tema al proper butlletí, i a partir d'allà faré recollida d'opinions (si n'arriben més) i conclusió.

Àlex Heroll (discussiócontribucions)

M'agrada el redactat segon. Crec que el ritme està millor trenat amb una idea per frase.

Icaria36 (discussiócontribucions)

Moltes gràcies! He canviat el primer paràgraf. Peppuig, millor?

Anna Matamala (discussiócontribucions)

M'agrada més en la versió girada d'ara que no pas en la inicial.

Noms que signifiquen "felicitat per a tothom"

1
Icaria36 (discussiócontribucions)

Fixar com a objectiu "felicitat per a tothom" genera reaccions ben diverses. La gent se sorprèn. La idea no és gens nova, i no manquen ideologies polítiques o religioses que utilitzin axiomes utòpics similars o plenament equivalents: "Paradís", "Llibertat, Igualtat, Fraternitat", "Dictadura del Proletariat", "Estat del Benestar"... Totes aquestes fórmules volen significar un futur indeterminat on hi ha felicitat per a tothom, generalment a canvi d'alguna mena de patiment o compromís a curt termini, presentat com a transitori tot i que esdevé permanent.

Definint l'objectiu en termes descriptius ("felicitat per a tothom") i traçant camins espirals per a apropar-s'hi de manera progressiva l'objectiu no deixa de ser força utòpic, però com a mínim el procés i l'objectiu és més transparent i sincer.

Felicitat o llibertat?

1
Icaria36 (discussiócontribucions)

https://spiral.wiki (l'antecessor internacional de l'espiral.org en català) va néixer el 16 de juliol de 2013. La primera pàgina creada ja es deia Happiness for everyone. Dies abans havia estat donant voltes al dilema sobre què era més important, la felicitat o la llibertat. És un dilema amb moltes trampes dialèctiques sobre el qual es podrien escriure llibres (i segur que algú els ha escrit). És millor ser feliç sense llibertat o ser lliure sense felicitat?

Al final em vaig decantar per "Felicitat per a tothom" en comptes de "Llibertat per a tothom", sense caure en el parany de millor o pitjor, simplement considerant que la llibertat és una condició necessària per a la cerca i manteniment de la pròpia felicitat. Segurament és possible tenir una vida feliç sense llibertat, però al capdavall aquesta felicitat estarà condicionada per allò que ens mantingui captius.

Sóc ben conscient que aquesta afirmació és filosofia ben simplista i que, filosòficament parlant, caldria entrar més a fons en els conceptes de felicitat i llibertat (som realment lliures fins i tot quan pensem que ho som?), però Espiral no és un projecte de filosofia sinó un projecte d'acció. "Felicitat per a tothom" en un context de llibertat és una ambició prou sòlida per a començar a caminar la nostra espiral.

Cap més tema anterior