Tema de Discussió:Felicitat per a tothom

Salta a la navegació Salta a la cerca

Qüestions de llengua i gènere

2
Anna Matamala (discussiócontribucions)

Veig que fas servir volgudament el femení com a genèric. És una opció ideològica pensada, ja m'ho imagino, però trobo que lingüísticament no s'aguanta i que tard o d'hora t'obligarà a fer servir construccions forçades. Fixa't, per exemple, que els primers casos que es troben en aquests paràgrafs són: "Quan una egoista" al paràgraf dos i "Sovint aquestes opressores properes actuen..." al paràgraf quart. Quan ho he llegit, el primer que m'ha vingut al cap és: "Per què són les dones opressores? Només són egoistes les dones?" Perquè no tinc interioritzat el femení com a genèric (ni jo ni la gran majoria de gent). Al paràgraf quart, per exemple, he buscat si hi havia un "persones" d'antecedent (perquè aleshores sí que funciona), però quedava lluny. Jo m'ho repensaria. Llegeix la M. Carme Junyent, per exemple. Si portem això a l'extrem, et podria preguntar per què parles de "tothom", paraula que ve claríssimament de "tot-home".

Altres detallets, per si els vols canviar o hi vols pensar:

  1. Decideix si vols fer servir sempre "per" davant d'infinitiu o combinaràs "per" i "per a". Jo t'aconsello "per" davant d'infinitiu sempre i llavors "per" o "per a" (segons el cas) davant de substantiu, etc.
  2. No m'he llegit a fons la nova gramàtica i no sé si això ha canviat en algun punt, però jo no posaria "a" davant de complement directe: "ajudar persones" (no "a" persones).
  3. Problemes "complexos", no "complexes".
  4. Jo no abusaria dels punts suspensius. Si vols deixar alguna cosa "penjada", sí. Si simplement és una llista inacabada, jo hi posaria "etc. I no són una gran fan de les exclamacions (tots tenim manies). Mira't si realment les vols on les poses.
  5. "Hi pot haver" (no pas "pot haver").
  6. T'adreces al lector de "tu". A mi em sembla un ús proper i sobretot funciona quan dius "Qualsevol canvi comença amb tu". Sovint en català fem servir la segona persona del plural, però ho veig més contundent.

No ho he canviat al text perquè només són algunes observacions que m'han vingut al cap tot llegint-ho. Endavant.

Icaria36 (discussiócontribucions)

Anna, moltes gràcies per aquests comentaris, i moltes moltes disculpes per haver trigat tant a respondre. La feina, la vida...

Sobre l'ús del femení, m'ho pensaré. És clarament una opció ideològica, i n'hi ha d'altres que l'estan fent servir. Queden moltes pàgines per escriure abans que aquest treball tingui forma de llibre. Modificar gèneres serà una feinada si ho decidim més tard, però trobo que val la pena rumiar-ho bé.

Pel que fa a la resta, ho prendré com a llibre d'estil. Fa tants anys que no utilitzo el català regularment i, de fet, el que em sorprèn és que encara quedi tanta consistència.